CINIAN BLOGI JA ARTIKKELIT

Kuinka vältät pilven sudenkuopat?

Kristian Nieminen vastaa Cinian pilvipalveluliiketoiminnasta. Tehtävässään Kristian saa hyödyntää monivuotista kokemustaan ICT-alan eri tehtävistä.

Pilvipalvelut 30.10.2017

Perusoletus pilvestä antaa ymmärtää sen tekevän autuaaksi, joten siksi kaikkien on sinne siirryttävä. Mutta aina lopputulos ei täytä asiakkaan odotuksia. Miksi näin voi käydä – ja ennen kaikkea: miten voi välttää pilven sudenkuopat?

Suomessa monet organisaatiot ovat lähteneet pilveistämään palveluitaan, osa hyvinkin tehokkaasti cloud first -linjalla.

On totta, että pilvipalvelut mahdollistavat joustavamman IT:n ja että ne parantavat digitaalista kilpailukykyä. Silti harmillisen usein kuulen, kuinka pilvi onkin ollut kaikkea muuta kuin edullinen tai edes joustava.

Onneksi monet haasteisiin törmänneet ovat oivaltaneet, että pilvi sinänsä ei ole pettymyksen syy. Heidän kokemuksistaan on hyötyä myös niille, jotka eivät ole vielä käyneet läpi siirtymää pilveen.

Mistä haasteet johtuvat?

Keskimäärin IT-organisaatioiden omat resurssit ja pilviosaaminen ovat rajalliset. Tehtävää riittää liiaksikin jo peruspalveluiden pyörittämisessä. Tämän seurauksena pilveen meno tehdään usein kumppanin ja kumppanien avustuksella.  

On hyvä, että markkinoilta löytyy kumppaneita, jotka ovat erikoistuneet pilvipalveluihin ja transformaatioprojekteihin. Epäonnistuneilla pilvipalvelu- ja kumppanivalinnoilla voi kuitenkin syntyä yllättäviä kustannuksia, joustamattomuutta sekä toimittajaloukkuja - niin valittuihin pilvipalveluihin kuin myös valitun kumppanin palvelutarjoomaan.

Joustamattomuutta seuraa siitäkin, että rakennettu pilviratkaisu ei skaalaudu, kuten pitäisi. Palveluiden saatavuus voi tökkiä jopa liiketoimintaa haittaavasti. Miten sitten voi aidosti varmistaa joustavuuden, kustannushyödyt, jatkuvuuden ja turvallisuuden?

Voiko tässä sitten onnistua ollenkaan?

Pääsy odotettuihin tuloksiin onnistuu paremmin, kun suunnittelupöydälle vietetään riittävä aika ja keskitytään perustan kunnon varmistamiseen.

Sujuvasti pilvessä

Kun liiketoimintaa perustaa pilvien varaan, pitää tämä huomioida myös tietoturvan, saatavuuden ja jatkuvuuden varmistaminen suunnittelussa. Miten esim. verkot kannattaa suunnitella ja toteuttaa pilvessä ja pilven reunalla?

Kokonaisuutta pitää myös edelleen pystyä valvomaan ja hallitsemaan. Vain tällä tavalla voi sujuvasti elää rakentuvassa hybridimaailmassa.

Matkan varrella kannattaa pohtia mitä osaamista kannattaa hankkia itselleen, jotta palveluiden kehitys tapahtuu omin ehdoin. Kumppaneita kannattaa tietysti käyttää, mutta taas kerran omien tarpeiden ja tavoitteiden ehdoilla, jatkuvasti oma liiketoiminta keskiössä.

Myös pilvimaailmassa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Vaikka selvitettäviä asioita ja tehtäviä päätöksiä on paljon, hyvällä suunnittelulla ja fiksuilla kumppanivalinnoilla vältätetään juurikin ne kivuliaat ja kalliit sudenkuopat.

- Kristian Nieminen, johtaja, Pilvipalvelut -

Palveluiden saatavuus, turvallinen verkkoliikennöinti, palveluiden valvonta ja hallinta sekä lähellä olevat 24/7/365-tukipalvelut ovat Cinia Lioncloud -yksityispilvipalvelussa asiakkaan puolesta valmiiksi mietittyjä ja toteutettuja.

 

Kristian Nieminen vastaa Cinian pilvipalveluliiketoiminnasta. Tehtävässään Kristian saa hyödyntää monivuotista kokemustaan ICT-alan eri tehtävistä.

Jaa