27.4.2022 7:52

Miksi kuntaan tarvitaan valokuituverkko?

Tietoliikenneyhteyksien laatu- ja kapasiteettivaatimukset kasvavat, kun paikkariippumaton työ lisääntyy. Hyvät verkkoyhteydet parantavat digitaalisten palveluiden käyttömukavuutta myös vapaa-ajalla. Tehokas ja luotettava valokuituverkko takaa hyvät yhteydet ja lisää kunnan kiinnostavuutta asuinpaikkana. 

Asutko kunnassa, jossa kiinteiden yhteyksien saatavuus on heikko? Kadehditko salaa naapurikunnan parempaa yhteyssaatavuutta? Vai onko sinulle vielä epäselvää, mitä hyötyä valokuituverkosta olisi?

Korona-aika on merkittävästi lisännyt kotitalouksien tietoliikenneyhteyksien laatu- ja kapasiteettivaatimuksia. Kotoa käsin tehdään yhtä aikaa etätöitä, etäopiskellaan, etäasioidaan, viihdytään netissä ja ehkä pelaillaankin.

Langaton yhteys ei välttämättä riitä monihenkisen perheen ja vaativan työn tai yritystoiminnan tarpeisiin.
Yksinkertaisimmillaan valokuituverkko tuo verkonkäyttämiseen varmuutta. Jos kunnassa on vain langaton verkko, se saattaa kyykätä käytön lisääntyessä. Monet matkailukunnat kokevat nahoissaan kausivaihtelun: kaistaa ei riitä perustarpeisiinkaan, kun kunnassa oleilevien ihmisten määrä lisääntyy.

Yrityksille vakaa verkko on usein työntekemisen edellytys: robottinavetan omistajalle tai isoja tiedostoja käsittelevä graafikolle luotettava yhteys on arjen sujuvuutta, työhyvinvointia ja tuottavuutta.
Etätyössä hyvä yhteys tarkoittaa mahdollisuutta osallistua häiriöttä online-kokouksiin niin kotoa kuin vapaa-ajan asunnolta käsin. Uudet etätyöläiset varmasti pohtivat sijoittumistaan siltäkin kantilta, mistä yhteydet mahdollistavat paikkariippumattoman työn tekemisen. Niinpä hyvät tietoliikenneyhteydet ovat kunnalle sijoittumisvaltti.

Perheille hyvä yhteys takaa rauhan kotiin: lapset ja nuoret reagoivat usein ensimmäisenä huonolaatuiseen nettiyhteyteen. Suoratoistopalvelut tökkivät ja nettipeleissä viive on liian pitkä.
Yhä useampi julkinen palvelu tarjotaan ensisijaisesti digitaalisena: jos yhteys ei ole riittävä digiasiointiin, voi netin puute pahimmillaan tarkoittaa jopa kymmenien kilometrien asiointimatkoja. Sekä ajanmukaiset digipalvelut että nykyaikaisen asioinnin mahdollistavat yhteydet ovat kunnalle puolestaan pitovoimatekijöitä.

Lue myös: Väestökehitys on myönteisempää kunnissa, jonne valokuitua on rakennettu

Cinia tarjoaa kumppanuutta kunnille valokuituverkkojen saamiseksi kuntiin. Valokuituhankkeet ovat kunnissa usein monisyisiä ja pitkäjänteisiä: joskus kuntalaisten arkea helpottava investointi on käynnistynyt kuntalaisaloitteen kautta, toisissa kunnissa päätöksenteoni tueksi lähdetään ensin selvittämään valokuituverkon toteuttamismahdollisuuksia. Reittejä on monia. Cinian Alueelliset kuituverkot auttavat luomaan jokaiselle kunnalle yksilöllisen tiekartan kohti parempia yhteyksiä.

Lue lisää Cinian kuitupalvelusta kunnille: kuitupalvelut

avatar

Minna Jaakkola

Minna Jaakkola on strategisen viestinnän ja kehittämisen ammattilainen sekä kuntien ja maaseudun digitaalisen kilpailukyvyn intohimoinen puolestapuhuja. Minna työskentelee erityisasiantuntijana Cinian kuituverkot -yksikössä.