Adola haluaa paikata investointivajeen Suomen valokuituinfrassa

Adola on infrasijoitusyhtiö DIF Capital Partnersin ja kotimaisen Cinia Oy:n yhteisyritys. Adola markkinoi kuluttajaliittymiä Täyskuitu®-brändin alla ja investoi Suomen valokuituverkkoinfraan (Fiber-to-the-Home, FTTH).

– Adola perustettiin vuonna 2019 rakentamaan FTTH-verkkoja Suomeen, koska valokuituinfrassa on merkittävä investointivaje. Me olemme aidon valokuituyhteyden asialla. Rakentamamme valokuituyhteydet ovat täyttä valokuitua alusta loppuun saakka, Adolan toimitusjohtaja Tommi Vilhunen kertoo.

Suomessa vain noin 30 prosenttiin kiinteistöistä tulee valokuituyhteys. Tämä tarkoittaa sitä, että 70 prosentilla on käytössään vielä jokin muu kuin valokuidulla toteutettu yhteys. Suomi on jäänyt pahasti jälkeen valokuituinfran rakentamisesta suhteessa EU-maihin ja muihin pohjoismaihin. Esimerkiksi Ruotsissa kehityksessä ollaan huomattavasti pitemmällä, ja siellä valokuidun saatavuus on jo yli 80 % kiinteistöissä.

Adola on yksi harvoista alan toimijoista Suomessa, jotka panostavat pelkästään valokuituverkkoinfran rakentamiseen.

– Internetkaistan käyttö kasvaa keskimäärin n. 50 % vuodessa. Pian vain valokuituyhteys voi tarjota kotitalouksille ja kiinteistöille riittävän nopean kiinteän yhteyden lyhyellä viiveellä kuluttajien ja yritysten tarpeisiin. Valokuitu on paras ja luotettavin tapa liittyä verkkoon, Vilhunen kertoo valokuituyhteyden eduista.

Valokuituyhteydellä voi esimerkiksi korvata antenniverkon kokonaan. Televisiosisällöt ja viihdepalvelut saadaan internetyhteyden välityksellä. Etätyöt ja etäopiskelu lisääntyvät koko ajan. Etänä olemisesta on tullut uusi normaali.

Cinia on ollut alusta lähtien tärkeä kumppani ja palveluntarjoaja Adolalle. Ensimmäinen Täyskuitu-projekti Siikajoella on nyt valmis.

– Siikajoen Kuidun valokuituhanke on edennyt hyvin. Keväällä 2020 aloitettu alueellinen rakentamishanke, jossa on rakennettu yli 400 kilometriä valokuituverkkoa kattaen lähes 2000 kotitaloutta ja kiinteistöä Siikajoen alueella. Projekti on edennyt hienosti ja verkko valmistui edellä suunniteltua aikataulua. Tarkoitus on toteuttaa useita uusia vastaavia projekteja ympäri Suomea. Esimerkiksi Haukiputaalla, Kemissä ja Kouvolassa valmistelut ovat jo pitkällä. Olemme olleet tyytyväisiä Ciniaan verkon suunnittelussa, rakentamisessa ja palvelujen tuottamisessa, Vilhunen kertoo hyvästä yhteistyöstä.