Mahdollisuudet Cinialla

Ensimmäinen kesä koodaustehtävissä

 

Petteri, olet jo yhden tutkinnon tehnyt ja pian viimeistelemässä tietotekniikan amk-tutkintoa. Nyt olet ensimmäistä kesää töissä alan tehtävissä. Miten kesä starttasi?

- Meitä perehdytettiin yleisellä tasolla taloon ja käytänteisiin, minkä jälkeen tekeminen alkoi harjoitusprojektilla kollegan kanssa. Pian alettiin katsomaan oikeaa projektin ongelmaa, miten voisi ratkaista. Pikkuhiljaa siirryttiin asiakasprojekteihin konkreettiseen työhön. Harjoitusprojekti toimi kevyenä alkuna, mutta samalla se oli melkoisen haastava.

Mikä aiheutti haastavuuden tuntua?

- Vaikka olen tehnyt paljon itsenäisesti koodaamista, mikään ei pysty valmistamaan millaista se on oikeasti työelämässä. Oli haastavaa ainakin itelle. Kun ei ole ollut isoissa projekteissa – hyvä kun oli ollut pienissä projekteissa. Ihan jo kehitysympäristöjen pystyttämiset oli uusi asia, mitä ei ollut miettinyt. Pitää ottaa huomioon, että eri ohjelmat on samassa versiossa jne. Koko kesä on ollut haastava itselle, kuitenkin hiljalleen alkanut hahmottaa koodausjuttuja. Pikkuhiljaa eteenpäin!
 
Onko työn organisointi tukenut alalle paneutumista?

- Aika selkeät tavoitteet on ollut, tehtävänannot. Harjoitusprojektin jälkeen oli tiedossa pari bugia, mitä lähdettiin metsästämään, mutta myös tutustumaan koodiin, miten toimii. Myöskin miten on isompi projekti rakennettu, kehitysympäristön pystyttäminen yhteistyössä toisten kanssa, mitä pitää huomioida siinä. Meillä on ollut hyvin selkeät toimeksiannot. Laajoja, on tiennyt koko ajan mikä se viimeinen tavoite on.
 

Jos haasteita on ilmennyt, oletko voinut kysyä apua?

- Ihan keneltä tahansa on voinut kysyä. Olen kysynyt projektissa mukana olevilta, heidän kanssaan pallotellut asioita. Kaikilta on voinut kysyä. Alkuun tuli kysyttyä tyhmiä kysymyksiä, mitä siis ei tietenkään ole olemassa, mutta yleisen tason kysymyksiä, vaikka mitä tällä työkalulla tehdään?

Miten huomasit, että hommat alkavat sujua helpommin?

- Koko ajan joo tuntuu helpommalta, toki on edelleen haastavaa. Välillä tulee hetkiä, on jokin tehtävä mikä pitää hoitaa. Sitä ajattelee, että menee koko päivä, sitten hoituukin tunnissa tai kahdessa. Hei, tajusin tän nopeammin kuin luulin! Joskus toki menee toisinpäin, mutta aaltoiluna kuitenkin iso kuva etenee. Olen oppinut todella paljon. En osaa backendiä, mutta kun on joutunut backendiä peilaamaan, mitä sieltä kyselen ja mitä käytän frontendissä, tullut rutiinia ja ymmärrystä miten se pitäisi tehdä. Ei tosta noin vain pystyisi tekemään, mutta tiedän mitä pitäisi selvittää ja miten lähteä toteuttamaan.

Mitkä on ollut parhaita hetkiä?

- Tykkään hemmetisti porukasta. Mutkattomuus porukan kanssa, ei ole sellaista tunnetta, että olisi byrokraattisessa ympäristössä. Kesä on ollut hiljaista toimistolla, ollut rauhallista tehdä töitä, saanut keskittyä. Niistä jutuista olen tykännyt. Lautapelikerhot ja tuparit olleet hauskoja hetkiä tietysti myös. Onnistumisen tunteet olleet tärkeitä. Inhottavaa, jos on jumissa jossain, mutta jos itse ratkaisee - se on kaikkein parasta!

Mikä on viestisi ensi kesäksi alan hommia hakeville?

- On sitten firma kuin firma, selvitä ensin teknologia-stack mikä on firmassa käytössä. Jos on yksi yhteen mitä ite tykkää tehdä, sitten opiskele, sparraile ja harjoittele, minkä jälkeen sitten vain pistää hakemusta. Cinia on varteenotettava paikka! Teknologista osaamista on Cinialla paljon, taitavia tyyppejä. Huomaa, että he osaavat selittää ”tyhmille”. Siitä tietää että henkilö osaa oikeasti, kun hän osaa avata jonkin asian alkeista lähtien. Hyvin on mulle avattu ongelmat, jos on ollut haasteita. Mutta samalla ei ole pureskeltu loppuun asti vaan saanut itse pähkiä myös.

Jos koodaushommat kiinnostaa, toistan, kannattaa harjoitella tosi paljon, sitä ei tule koulussa opiskeltua niin paljon. Kyseessä on hyvin tekninen työ, joka sisältää hyvin teknisiä tehtäviä. Ei voi liikaa korostaa. Mutta toisaalta tiedän itsestäni, että olen enemmän soft skills-tyyppinen, mutta silti olen pärjännyt. Tämä siis rohkaisun sanana. Ei ole mikään este, vaikka vahvuudet eivät olisi suoraan teknisellä puolella! Kun vain harjoittelee ja on innostunut, ne muutkin taidot tulee harjoitellessa paremmaksi ja heikommat taidot kehittyy ja tulee hyödyllisemmäksi, kun vain jaksaa painaa.

Miten tulevaisuudessa koulun jälkeen?

- Luulen, että teknistä osaamista pitää vielä sparrata itekseen. Nyt on entistä paremmat eväät hakea tietoa, teknologiat mitkä on relevantit ja ei ole, tykkään frontista mitä olen tehnyt. Onko ihan front-koodausta vai käyttöliittymä- ja käyttökokemuspuolen hommia, en osaa vielä sanoa. En missään tapauksessa poissulje front-koodarin roolia tulevaisuudessa koulun jälkeen. Mutta seuraavaksi pari kurssia ja oppari pakettiin!

Tsemppiä koulun loppuun saattamiseen, Petteri, ja kiitos mainiosta kesästä!

 

 

Cinia rekrytoi kesäkoodareita ensi talvena tammi-helmikuussa Helsinkiin, Tampereelle ja Jyväskylään. Alustava haku on käynnissä, lue lisää.
Jos pohdit, voisiko oma taustasi olla osuva Cinialle, ole yhteydessä matalalla kynnyksellä rekrytoija Saku Tihveräiseen 044 3111 775 / saku.tihverainen@cinia.fi.
Jaa

Instagram @ciniafinland

Instagramiin