DevOpsaamisen filosofiasta

Juttelimme Cinialla DevOps-roolissa työskentelevän Teron kanssa

Tero, kerro alkuun, milloin aloitit Cinialla?

Tän vuoden alkukeväästä aloitin. DevOpsina.

Mikä sun ymmärrys on termistä DevOps?

Se on hyvin hankala termi selittää. Olen jatkuvasti törmännyt uutisiin, missä joku ammattilainen on puhunut asiasta ns. wikipedia-termein ja todennut, että kun puhutaan DevOpsista… Niin kukaan, joka siitä puhuu, ei tarkalleen ottaen tiedä, mitä DevOps tarkoittaa.

DevOps tulee termeistä Development ja Operations. Itse ajattelen devopsaamisen olevan devauksen ja operaattorin yhdistelmää. Eli tässä yhdistyy näkemystä ja tuntemusta CI-ympäristöistä, niiden pystyttämisestä, sekä miten kehittäminen siinä ympäristössä käytännössä toimii. Toisin sanoen on ymmärrettävä, mitä halutaan tehdä, devata, mitä pitää lähtökohtaisesti olla kunnossa että devaus onnistuu, ja ymmärtää käytännön rajoitteet jotka sitä devamista rajaa. Sitten operaattorin näkökulmaa, ympäristöjen rakentamiset, puitteet, ylläpito ynnä muu. Tarkastelen itse enemmän operaattorin näkökulmasta DevOps-roolia. Samalla olen pohtinut, onko itselläni oikea lähestyminen tähän rooliin, mutta tässä tulee firman vahvuus konkreettisesti esille, eli meillä on valtavasti devaustaustaa ja –kokemusta. Kun sisäinen yhteistyö toimii, niin ei omat painotukseni, tai rajoitteeni, ole tulleet ongelmaksi. Oppimista tässä teemassa riittää!

 

Mikä sitten on devopsaamista?

DevOpsin määrittelyn yhteydessä puhutaan usein palikoista ja tekniikoista, mutta kyse on mielestäni laajemmasta kokonaisuudesta. Kommunikaatio näiden kahden eri näkökulman välillä on kaiken a ja o. On toteuttava taho, devaajat, ja taho kuka haluaa järjestää puitteet devaukselle, operaattori. Täten jo se, että nämä tahot kommunikoi, on mun näkökulmasta jo devopsaamista. Tästä yksinkertaisen kuuloisesta seikasta päästään automaatioon ja implementaatioon, jotta saadaan mahdollisimman luotettavasti ja nopeasti ympäristöt ynnä muu luotua. Itselläni on seuraavana steppinä hyödyntää skriptaamista mahdollisimman laajalti. Kuten totesin, paljon mielenkiintoista on opittavana! En termin osalta mielellään lähde vääntämään, mikä on termin puristinen merkitys, vaan se, että tehdään oikeita asioita suunnilleen oikeilla termeillä on paljon merkityksellisempää itselleni.  Tämähän on vähän sama kuin musiikkigenret, voidaan lähteä vääntämään loputtomasti, kuuluuko tämä genreen vai ei. Ihmisillä on aina oma mielipiteensä termeistä ja kuka haluaa, saa varmasti vääntää loputtomiin.

Kiitos jutteluista ja työn iloa syksyyn!

Kiitti, samoin!

 

DevOps-asiantuntija Tero kertoo, miten itse ymmärtää termin DevOps.

Milloin kuulit termin DevOps ensimmäisen kerran? Ja mikä on muuttunut sen jälkeen?

 

Behind the scenes-klippi "DevOps-keisari" Terosta.

Avoin hakemus

 

 

 

Rekrytoimme jatkuvasti erilaisiin rooleihin ohjelmistopalveluihin, mm. koodinkeittäjiä.

 

Instagram @ciniafinland

Instagramiin