Tunnistatko ICT-järjestelmien kustannusvaikutukset?

Osaatko välttää virheinvestoinnit sote-sektorin ICT-ratkaisuissa?

Sosiaali- ja terveysala tarvitsee digityökaluja enemmän kuin koskaan, mutta ratkaisujen kustannustehokkuudessa on suurta vaihtelua.

Hankintavaihe, operointi, jatkokehitys, käytönaikainen ajansäästö sekä kokonaisuuden kartoittaminen: kaikkiin niihin liittyy listahintojen lisäksi piilokuluja, joiden vaikutus kumuloituu nopeasti.

Listasimme 22 kustannustyyppiä, joita ei kannata ohittaa ennen uuden projektin käynnistämistä. Ladattavan tarkistuslistan avulla kartoitat, oletko ottanut laskelmissasi huomioon nämä muuttujat: 

 • Hankintakustannukset
  Kehityskustannukset, lisenssimaksut ja integraatioihin liittyvät kulut vaikuttavat kaikki toisiinsa. Jos yksi kustannuserä on pienempi, muut saattavat kasvaa.
 • Operointikustannukset
  Onko järjestelmän tekninen käyttöympäristö kohtuuhintainen myös tulevaisuudessa? Miten helppoa käyttäjien on saada teknistä tukea? Kokonaisuudet monimutkaisia, joten yksi sapluuna ei sovi joka tilanteeseen.
 • Jatkokehityskustannukset
  Uuteen järjestelmään siirtyminen on aina kallista. Siksi suurin vikatikki saattaa olla satsata teknologioihin, jotka ovat lähivuosina poistumassa markkinoilta. Tiedätkö kehittäjäkumppanin työjonon pituuden, tunnistatko toimittajalukon riskit?
 • Järjestelmän käyttämisen tuoma ajasäästö ja -hukka
  Kuvittele vastaanottokäynti, jossa uuden tietojärjestelmän käyttö vie aikaa viisi minuuttia enemmän kuin ennen. Miljoonan asiointikerran kohdalla se tarkoittaa yli 83 000 ylimääräistä työtuntia. Vaadi helppoa käyttöliittymää, ei pelkkää teknistä suorituskykyä, kun haluat säästää ammattilaisten aikaa.
 • Kokonaisuuden kartoittamisen tuomat säästöt
  Varastoidaanko ja siirretäänkö dataa optimaalisella tavalla? Onko järjestelmissä päällekkäisyyttä tai prosessien automatisoinnin varaa? Tunnista jo budjetointivaiheessa, miten kokonaisuuden tarkastelu vaikuttaa yksityiskohtiin.

Mitä enemmän rasteja saat tarkistuslistan ruutuihin, sitä paremmin olet tilanteen tasalla.

Lataa ilmainen tarkistuslista järjestelmien uudistajalle!