21.6.2018 9:00

Investointi Koillisväylän datakaapeliin kiihdyttää elinkeinoelämää Länsi-Uudellamaalla

Hankoniemen merkitys kansainvälisen tietoliikenteen risteyskohtana kasvaa entisestään

C-Fiber Hanko liittyy sijoittajana mukaan Arctic Connect -hankkeeseen, jossa selvitetään mahdollisuudet rakentaa digitaalinen silta Euroopan ja Aasian välille Koillisväylän kautta. Liikenne- ja viestintäministeriön aloitteesta käynnistetyn hankkeen toteuttajana toimii Cinia Oy.

Länsi-Uudellamaalla toimiva C-Fiber Hanko on aiemmin investoinut Suomen ja Saksan väliseen nopeaan ja kyberturvalliseen C-Lion1-merikaapeliin, jonka Cinia suunnitteli ja toteutti. Länsi-Uudenmaan kautta kulkevien kansainvälisten tietoliikenneyhteyksien avulla halutaan edistää alueen elinkeinoelämän kehittämistä ja uusien työpaikkojen luomista.

Osana Arctic Connect -hankkeen reittisuunnittelua esillä on ollut myös mahdollinen C-Lion2-merikaapeliyhteys Perämereltä Hankoniemelle. Toteutuessaan se toimisi myös täydentävänä ja varmistavana verkkoyhteytenä maanpäällisille reiteille.

Arctic Connect -hanke on osa Arktisen neuvoston tavoitteiden mukaista yhteyksien parantamista arktisilla alueilla. Cinia selvittää nyt Koillisväylän datakaapelia varten Etelä-Suomesta Kirkkoniemeen ja Murmanskiin suunniteltujen valokuituyhteyksien tämänhetkisen saatavuuden ja lisärakentamistarpeet, niin maareittejä kuin merireittejä pitkin.

- Hankoniemi on useiden Ruotsiin menevien merikaapelien rantautumispaikka. Uusi C-Lion1-merikaapelin haara Hankoon on luonut yhteyden suoraan Saksaan, ja mahdollinen C-Lion2:n rantautuminen tekee Hangosta entistä tärkeämmän liityntäpisteen. Huipputason yhteydet nostavat alueen houkuttelevuutta datakeskusten sijoittumispaikkana, toteaa C-Fiber Hangon hallituksen puheenjohtaja Eero Hettula.

- Koillisväylän hankkeen esiselvitystyössä jo tehtyjen reittisuunnitelmien ja eri intressiryhmien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella on selvinnyt, että valokuituyhteyksien lisääminen Suomen kansallisessa runkoverkossa on tarpeen. Lisäksi uudet palvelut, sovellukset sekä myös FTTH/B- ja 5G-verkot tulevat jatkuvasti kasvattamaan tietoliikenteen määrää, mikä edellyttää luotettavaa ja kattavaa valokuiturunkoverkkoa, muistuttaa Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Koillisväylä_investointi

Kuvassa vasemmalta: Patrik Gustafsson, Karjaan Puhein, tekninen johtaja,Taneli Vuorinen Cinia, verkkopalvelut-liiketoiminta johtaja, Ari-Jussi Knaapila Cinia toimitusjohtaja, Denis Strandell, Hangon kaupunkijohtaja, Eero Hettula Länsi Uudenmaan kauppakamari,Ragnar Lundqvist, Raseporin kaupunkijohtaja, Frank Hoverfelt, Tammisaaren Energian toimitusjohtaja,Henrik Ekblom, Karjaan Puhelimen toimitusjohtaja
Kuva: Henrik Ekblom, Karjaan Puhelin

Arctic Connect -hanke on mittakaavaltaan erittäin laaja. Toteutuessaan hanke yhdistäisi pohjoisten merien kautta Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian, joiden vaikutusalueella asuu noin 85 prosenttia maailman väestöstä. Tekniseltä kapasiteetiltaan tämänhetkisen suunnitelman lähtökohta on yhteensä kuusi kuituparia, 60 Tbit/s kapasiteetti ja noin 18 000 km kokonaispituus.

Suomen liikenne- ja viestintäministeriön marraskuussa 2016 julkaisema selvitys osoitti, että Japani, Kiina, Ruotsi, Suomi, EU sekä Venäjä pitävät hanketta tarpeellisena ja hyödyllisenä. Arctic Connect -hankeyhtiön tarkoitus on selvittää edellytykset Koillisväylän merikaapeliyhteyden rakentamiselle, teettää vaadittavat ympäristötutkimukset ja luvitusvalmistelut sekä pyytää urakointitarjoukset, joiden perusteella tuleva hanke voidaan tarkemmin budjetoida ja suunnitella.

Lisätietoja:

Minna Järvinen, Viestintä, Cinia Oy, puh. +358 40 862 0311, minna.jarvinen@cinia.fi
Eero Hettula, hallituksen puheenjohtaja, C-Fiber Hanko Oy, puh +358 40 551 0416, eero.hettula@hankodataparks.fi 

Cinia Oy tarjoaa älykkäitä verkko-, järjestelmä- ja ohjelmistopalveluita sekä turvallisia pilvipalveluita, jotka poistavat etäisyyksien merkityksen ja parantavat maailman toimivuutta. Vahva osaaminen kriittisissä järjestelmissä sekä oma yli 10 000 kilometrin laajuinen kuituoptinen runkoverkko Pohjois-Euroopassa mahdollistavat yrityksille tietoturvallisen IT-infrastruktuurin ja tulevaisuuden pilvipohjaisen toimintaympäristön. Cinian C-Lion1-merikaapeli vahvistaa Euroopan digitaalisia sisämarkkinoita tarjoamalla lyhimmän ja nopeimman reitin Keski-Euroopasta pohjoisen Euroopan datakeskuksille ihanteellisiin oloihin sekä Aasian ja Itäisen Euroopan markkinoille. Suomalaisen Cinian palveluksessa on noin 240 osaajaa. Lisätietoa: www.cinia.fi

C-Fiber Hanko Oy on investoinut Suomen ja Saksan väliseen nopeaan ja kyberturvalliseen C-Lion1-merikaapeliin. Lisäksi C-Fiber Hanko Oy tarjoaa yhdessä Hangon ja Raaseporin kaupunkien kanssa useita datacenter alueita Hankoniemellä, www.hankodataparks.fi. C-Fiber Hanko Oy:n omistajia ovat Länsi-Uusmaalaiset yritykset Karjaan Puhelin, Tammisaaren Energia, Osuuspankki Raasepori, N3M, Forcit, Tammisaaren Säästöpankki, Hangon Satama ja XLT-Systems, yksityishenkilö Björn Siggberg sekä Hangon ja Raaseporin kaupungit. Samat tahot rahoittavat C-Fiberin kautta myös nyt tehtävän Arctic Connect-selvityshankkeen Länsi-Uudenmaan osalta. Lisätietoa: www.c-fiber.fi