2.5.2019 9:00

Merikaapeleiden kyberturvallisuutta käsittelevä tutkimusraportti julkaistu

Merikaapelit muodostavat globaalin merenpohjaan rakennetun verkoston, joiden kautta välitetään yli 95 % kansainvälisestä teleliikenteestä. Myös Suomen tietoliikenne on kaapeleiden varassa. 

Yhteiskuntamme toimivuuden varmistamiseksi on kansallista ja kansainvälistä verkkoa kehitettävä jatkuvasti ja huolehdittava myös verkon turvallisuudesta. 

Arctic Connect Project and Cyber Security Control -tutkimuksen tavoitteena oli selvittää merikaapeleiden kyberturvallisuuteen liittyviä uhkia ja kuinka niihin voidaan vastata. Työ tukee erinomaisesti Ciniassa käynnissä olevaa selvityshanketta kyberturvallisen tietoliikennekaapelin rakentamiseksi Euroopasta Aasiaan koillisväylän kautta. Tutkimusraportti julkaistiin 29.4.2019. 

Tutkimuksen toteuttajana toimi Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta yhteistyössä Hokkaidon yliopiston sekä Naton Energiaturvallisuudesta vastaavan keskuksen kanssa. 

Tutkimus keskittyi kolmeen eri osa-alueeseen: Geopolitiikka ja strateginen kybertiedustelu merikaapeleissa, merikaapeleihin liittyvä kansainvälinen oikeus ja merikaapeleiden kyberturvallisuusuhat sekä niiltä suojaaminen.

Haluatko saada tutkimusraportin käyttöösi?  Laita meille viestiä osoitteeseen viestinta@cinia.fi

Lisätietoja:

Cinia Oy, Pertti Hyvärinen, SVP, Cyber and Security Affairs, pertti.hyvarinen(at)cinia.fi