Ajankohtaista

Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen vihdoinkin maalissa

Uutiset 20.5.2019

Kuva: Peter Foerthmann of Windpilot & Less Gallagher of Fishpics

Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saapui Golden Globe Race -kilpailun maaliin 322 päivän purjehtimisen jälkeen. Haasteista huolimatta Tapio oli lopulta yksi viidestä maaliin selvinneestä purjehtijasta, jotka saavuttivat kilpailun päätesataman Ranskan Les Sables d’Olognessa. Maailmanympärysmatka alkoi jo 1. heinäkuuta 2018 yhteensä 18 purjehtijan voimin. Vuoden 2018-2019 kilpailu on kunnianosoitus alkuperäiselle, 50 vuotta täyttävälle The Golden Globe-kilpailulle.

Golden Globe Race on järjestetty vain kerran aikaisemmin, vuonna 1968. Ensimmäisen kilpailun maaliviivan ylitti vain yksi kilpailija, Sir Robin Knox-Johnson, yhdeksän kuukauden yksinäisen purjehtimisen jälkeen. Vuoden 2018-2019 kilpailussa Tapio on niiden viiden purjehtijan joukossa, jotka ovat selviytyneet merten kuohuista. Tribuuttikilpailun sääntöjen mukaan kilpailijat joutuvat purjehtimaan saman teknologian turvin kuin vuoden 1968 kilpailijat. Käytännössä tämä tarkoittaa, että purjehtijat purjehtivat yksin ilman modernin navigointi- tai sääteknologian apua.  

Tapio on yksi Suomen kokeneimmista purjehtijoista, joka on jo kiertänyt kertaalleen maailman ympäri jo 30 vuotta sitten, 10 hengen miehistön avustamana. Lehtisen kartuttama purjehduskokemus ylitti helposti kilpailun vaatimat tiukat osallistumisehdot. Kokemusta purjehtimisesta täytyi löytyä vähintään 13 000 km sekä tämän lisäksi vähintään 3 200 km yksinpurjehtimista. Tapion elämänmittainen purjehdusura alkoi jo 6-vuotiaana optimistijollalla, ja ajan saatossa hän on aktiivisesti osallistunut useisiin arvokilpailuihin ja purjehdustapahtumiin. Maailmanympäripurjehdus yksin on kuitenkin aina ollut unelma, jonka Tapio on halunnut päästä toteuttamaan. Tänään ylittäessään Golden Globe Race -kilpailun maaliviivan tämä unelma on vihdoin muuttunut todeksi.  

Maaliin pääsy ei ollut kuitenkaan mikään itsestäänselvyys, sillä myös Tapio joutui kohtaamaan vaativan kilpailun raa’an luonteen. Lokakuussa hän huomasi, että vene ei kiihtynyt haluttuun nopeuksiin. Tapion oli sukellettava tarkistamaan, mikäli perämisessä tai potkurinjärjestelmässä oli jokin toiminnallinen vika, joka aiheutti vauhdin poikkeavan hidastumisen. Vian sijaan Tapio löysi purjehdusveneen altamerirokkoa, joka hidastaa nopeutta huomattavasti sen aiheuttaman kasvaneen vedenvastuksen vuoksi. Tämä ei ollut ainoa haaste, jonka Tapio matkallaan kohtasi, sillä kuukausi sitten ruuanlaittoon tarkoitettu kaasu loppui. Tämän seurauksena Tapio on saanut nauttia kilpailun viimeiset ateriansa kylmänä. Haasteista huolimatta Lehtisen positiivinen asenne ja huumori ovat pysyneet ennallaan, mikä huokuu hänen lähettämistään positiivisista viesteistä sekä viikottaisista puheluista kilpailujärjestäjien kanssa.

Tapiolla on ollut monia virallisia yhteistyökumppaneita tukemassa häntä Golden Globe Racen aikana. Wärtsilä ja Pihlajalinna ovat olleet Tapion pääyhteistyökumppaneita ja seuranneet Tapion matkaa säännöllisesti. Muita yhteistyökumppaneita ovat Cinia, Tähtihetki, Outokumpu ja Source. Kaikki kumppanit ovat erittäin iloisia Tapion maaliintulosta, ja odottavat innokkaina, että pääsevät jakamaan lisää yksityiskohtia Tapion mietteistä hänen matkaansa liittyen.

Jaa