14.1.2021 9:19

Vinkkejä kesätyöhakemuksen tekemiseen

Mietityttääkö, miten opiskelijana voit tehdä hyvän kesätyöhakemuksen ohjelmistoalalle?
Kesätöiden hakeminen on nyt ajankohtaista monelle opiskelijalle. Samalla moni miettii, mitä työhakemukseen voi laittaa, kun työkokemusta ei vielä ole tai se ei ole omalta alalta. Entä kuinka opinnoissa kerätty osaaminen kannattaa tuoda esiin? Koostimme tähän juttuun muutamia vinkkejä kesätyöhakemuksen kirjoittamista varten. Näkökulma on ohjelmistoalan hakemuksissa, mutta monia seikkoja voi yleistää myös muille aloille.

Työhakemuksen liitteet

Yleensä työhakemukseen liitetään kaksi dokumenttia: CV ja erillinen hakemusviesti. Tavoitepituus kummallekin dokumentille on yksi sivu. Joskus CV voi venähtää kahdellekin sivulle eikä maailma siihen kaadu, mutta tavoittele kuitenkin yhden sivun pituutta kummallakin dokumentilla. Jos pituus venyy väkisin kahdelle sivulle, kannattaa pohtia, olisiko jossain kohtaa tiivistämisen paikka?

Hakemukseen voi liittää liitteeksi myös opintosuoritusotteen. Aiempia työtodistuksia sen sijaan ei tarvitse hakuvaiheessa liittää mukaan. Aiempien työsuhteiden tiedot käyvät ilmi CV:stä ja jos työnantaja kaipaa näistä tarkennuksia, voit toimittaa aiemmat työtodistukset erikseen pyydettäessä.

Huomioita CV:stä

CV:ssä kuvailet tiiviisti ja napakasti osaamisesi, työ- ja koulutushistoriasi, taitosi (esim. kielitaidot, tech-taidot jne.) sekä mahdolliset muut saavutukset, joita voivat olla esimerkiksi palkinnot, vapaaehtoistyöt tai asepalveluksen suorittamisen. Jos olet vaikkapa toiminut jossakin harrastusyhdistyksessä hallituksen jäsenenä, tämä kannattaa mainita. Listaa asiat kronologisessa järjestyksessä: uusin aina ensimmäisenä.

Kaikki työkokemus kannattaa listata mukaan. Jos olet ollut aiempina kesinä töissä esimerkiksi huoltoasemalla, se kannattaa ehdottomasti listata mukaan. Aiempi työkokemus kertoo aktiivisuudestasi, vaikka se ei olisikaan ns. oman alan työtä. Kokemus kaupan kassalta taas kertoo asiakaspalveluosaamisesta jne. Jos varsinaista työkokemusta ei vielä ole, mukaan voi lisätä esim. TET-harjoittelut tai keskittyä kuvailemaan opinnoissa saavutettua osaamista sekä tuoda esiin persoonaasi.

CV:n ulkoasun tärkein vaatimus on selkeys. Pyri siihen, että oleelliset asiat tulevat esiin ensisilmäyksellä. Valmiiksi mietittyjä, selkeitä CV-pohjia löytyy verkosta runsaasti. Kokeile etsiä hakusanalla ”free CV template” tai vastaavalla. Myös Wordissa on valmiina CV-pohja ja esimerkiksi Canva-palvelusta löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Jos olet koonnut osaamistasi jo LinkedIn-palveluun, löydät profiilisi kautta Resume-työkalun, jolla voit muokata ja kohdentaa tietosi sopivaan muotoon.

Vältä näitä: pikkuruinen tai epäselvä fontti, valtava rivinväli, asioiden sekava järjestys tai listaus vanhimmasta tuoreimpaan ja/tai sekava värimaailma, josta tekstit eivät erotu kunnolla.

Hakemusteksti

Kohdenna aina hakemus yritykseen, johon olet hakemassa. Hakemuksen tärkein tehtävä on perustella, miksi juuri sinä olet paras hakija tähän tehtävään ja tähän yritykseen. Vältä kuitenkin latteuksia ja perustele aina väitteesi: jos väität olevasi hyvä ihmisten kanssa ja tiimipelaaja, on tärkeää perustella, mistä olet tätä osaamista saanut tai millaisia näyttöjä sinulla on tiimissä toimimisesta. Oletko vetänyt harjoitustyöprojektissa tiimiä? Saitko kiitoksia yhteistyötaidoistasi? Kerro esimerkein.

Teknologiaosaamista on myös tärkeää kuvailla pelkkää listausta tarkemmin, sillä pelkkä teknologioiden ja ohjelmointikielten listaaminen ei anna rekrytoivalle esimiehelle täsmällistä kuvaa osaamisestasi. Kerro siis esimerkiksi opintojen harjoitustöistäsi tai harrasteprojekteistasi: mitä toteutit, millä teknologioilla, mitä opit, mikä oli vaikeaa ja mitä haluat seuraavaksi asiasta oppia? Tällaisilla esimerkeillä osoitat, että osaat soveltaa opinnoissa oppimiasi asioita. Myös menetelmien osaamisesta kannattaa kertoa: ovatko versionhallintatyökalut tuttuja? Entä oletko tehnyt opintoprojekteja ketterillä menetelmillä?

Ohjelmistoalan kesäharjoittelijalta ei odoteta teknologioiden tai menetelmien suvereenia osaamista vaan tärkeämpää on into ja asenne. Jos osaat jotakin tiettyä ohjelmointikieltä hyvin tai jos sinulla on jokin suosikki, kerro siitä. Jos sinulla taas on jo oman alan työkokemusta, kuvaile tekemiäsi työtehtäviä ja vastuita sekä käyttämiäsi teknologioita ja menetelmiä.

Hakemustekstissä tuot myös esiin motivaatiosi alaa tai tekemistä kohtaan. Jos mielessäsi on jo ajatus siitä, millaista työtä haluat työelämässä valmistumisen jälkeen tehdä, se kannattaa tuoda esiin. Esimerkiksi jos haaveilet kehittyväsi Front End -kehittäjäksi, tuo se esiin. Työnantajan on tällöin helpompi miettiä, löytyisikö meneillään olevista projekteista juuri sinun tavoitteitasi vastaavaa tekemistä.

Vinkkejä

Kun olet saanut CV:n ja hakemuskirjeesi valmiiksi, tarkista vielä kerran, että kaikki on kunnossa. Tarkistamista varten olemme koonneet muutamia käytännön vinkkejä ja tärppejä kesätyöhakemuksen viimeistelyyn: lataa esite ja tarkista näppärästi, että asiat ovat kunnossa!

kesatyohakemus_vinkit_banneri

avatar

Ilona Lapinkylä

Competence & Culture Specialist Ilona Lapinkylä työskentelee rekrytoinnin, työnantajamielikuvan, osaamisen kehittämisen ja kulttuurin parissa Cinian ohjelmistoratkaisuyksikössä.