Blogit ja artikkelit

Digitaalinen infrastruktuuri – taloudellisen kehityksen avain

Digitalisaatio | Liiketoiminta | Verkot ja tietoliikenne 12.6.2017

Nykyajan yhteiskunnat ja ihmiset ovat globaalisti verkottuneita tavalla, jota ei ole koettu koskaan aikaisemmin. Jokaisessa tapahtumassa tai keskustelussa digitalisaatio muodossa tai toisessa on pääaihe. Miksi se on tärkeää – ja ennen kaikkea, mikä digitalisaation loppujen lopuksi mahdollistaa?

Ihmisten verkottuneisuudesta havainnollisen esimerkin antaa tuore tutkimus “globaaleista heimoista”. Sen mukaan eri maiden nuorilla sukupolvilla on enemmän yhteistä keskenään kuin omiin kotimaihinsa. Tällä on suuri vaikutus huomispäivän yhteiskuntaan.

Vieläkin suurempi merkitys tulee olemaan koneiden välisellä vuorovaikutuksella. Monet niistä tehtävistä, joita me ihmiset nyt teemme, siirtyvät tulevaisuudessa toisiinsa kytkeytyneiden koneiden suoritettavaksi.

Otetaan tästäkin konkreettinen esimerkki: ruokakaupassa käyminen on meille jokapäiväinen arkirutiini. Huomisen maailmassa koko prosessi voi olla digitalisoitu niin, että kun ruoka on loppumassa, jääkaapit ilmoittavat puutteesta automaattisesti niihin kauppoihin, joissa meillä on tili. Tilauksista kaupat huolehtivat mitä todennäköisimmin robottien avulla.

Uusi teollinen vallankumous muuttaa liiketoiminnan muotoja ympäri maailmaa. Siksi turvallinen, nopean vasteajan digitaalinen infrastruktuuri on avain digitaaliseen tulevaisuuteen teollisuudessa, logistiikassa, matkailussa, vähittäiskaupassa ja viestinnässä.

Esineiden internet muovaa koko talouden rakennetta ja muuttaa kokonaisia toimialoja. Finanssialalla tähän nopeaan kehitykseen liittyy lohkoketjujen tyyppistä teknologiaa, joka muodostaa merkittäviä uhkia, mutta tarjoaa myös tilaisuuden uudistaa koko alan lähestymistapaa. Tämä murros järisyttää myös muita perinteisiä toimialoja.

Itse ajavat ajoneuvot eivät tarjoa suurta mahdollisuutta pelkästään autojen valmistuksen vaan myös prosessien uudistamiseksi. Uusia liiketoimintamahdollisuuksia tuovat merkittävät muutokset autojen omistuksessa ja käyttötavoissa, kuten yhteiskäyttö ja Mobility as a Service -liikkumispalvelut.

Kaikki riippuu voimakkaasti siitä, miten hyvin järjestelmät toimivat, miten niiden yhteentoimivuus on varmistettu ja miten standardit ja protokollat antavat meidän luottaa käytettyihin sovelluksiin. Dataintensiiviset koneet ja tehtaat pyörivät yhä paremmin verkottuneiden datakeskusten varassa. Liiketoiminta on globaalimpaa kuin koskaan.

Tätä evoluutiota ei tapahdu ilman yhteyksiä ihmisten, koneiden ja prosessien välillä. Koska infrastruktuuri yleensä on kaiken kehityksen avain, digitaalinen infra on tulevaisuuden taloudellisen kehityksen avain – aivan kuten maantiet ja rautatiet loivat menneisyyden teollisia menestystarinoita. Tämän vuoksi meidän täytyy väsymättä rakentaa lisää yhä parempia yhteyksiä.

- Jukka-Pekka Joensuu, johdon neuvonantaja -

 

Jukka-Pekka Joensuu is an internationally recognized telecoms business executive with a proven track record in building next generation services and extensive new network platforms for both mobile and data segments. He is currently working as Executive Advisor for Cinia.

Jukka-Pekka Joensuu is an internationally recognized telecoms business executive with a proven track record in building next generation services and extensive new network platforms for both mobile and data segments. He is currently working as Executive Advisor for Cinia.

Jaa