Blogit ja artikkelit

Ketterä ohjelmistokehitys vaatii luottokumppania

Liiketoiminta | Ohjelmistopalvelut 1.4.2015

Ohjelmistot ulottuvat nykypäivän digitalisoituvassa maailmassa kaikkialle. Internet-pohjaiset ratkaisut ja käyttöliittymät työntyvät myös sellaisten yritysten arkeen, joille ohjelmistoliiketoiminnan lainalaisuudet ja tekemisen rytmi tuntuvat vierailta.Yhtäkkiä päättäjien tulisi ymmärtää mitä ohjelmistokehitysprojektin läpivienti vaatii, kuinka se vaikuttaa nykyiseen liiketoimintaan ja miten ratkaisujen tietoturvallisuus varmistetaan.

Kiinteähintainen projekti saattaa tuntua turvalliselta vaihtoehdolta, koska silloin lopputulos, aikataulu ja budjetti on tarkasti määritelty. Kiinteä projekti on kuitenkin hyvin suurella todennäköisyydellä kamppailua vaatimusten muutoshallinnan, aikataulun ja budjetin kanssa. Lopputulos on aivan liian useasti muuta kuin mitä asiakas oikeasti tarvitsee.

Ketterä ohjelmistokehitys vaatii uskallusta ja luottamusta. Sen edut ovat kuitenkin kiistattomat. Konkreettisia tuloksia syntyy nopeasti ja lopputuloksen hinta-laatu –suhde on paras. Sisältöä on mahdollista muokata projektin aikana hukkaamatta aiemmin tehtyä työtä.

Tässä muutama asia, jotka kannattaa pitää mielessä kun etsit kumppania ohjelmistokehitykseen:

Määritä tavoitteet lopputulokselle, mutta jätä tilaa luovuudelle prosessin aikana. Älä tuhlaa aikaa ja rahaa määrittääksesi ennalta jokaista yksityiskohtaa ja vaihetta, vaan anna kehitystiimin ratkaista tarkoituksenmukaisimmat toteutustavat prosessin aikana. Tärkeintä on, että välität kehitystiimille ymmärryksen siitä, mitä ohjelmistolla pitäisi pystyä tekemään ja kuinka sen tulisi palvella käyttäjiään. Kehitystiimi kertoo miten asia hoidetaan ja pystyy myös sparraamaan kanssasi tavoitteista.

Valitse kumppani, johon luotat. Ohjelmistojen kehittäminen on yhteistyötä, joka vaatii luottamusta. Ilman sitä osapuolten huomio siirtyy yhteisten tavoitteiden saavuttamisesta ja haasteiden ratkaisemisesta kiistelyyn toimitussisällöstä tai resursseista. Hyvä tapa rakentaa luottamusta on tutustua kehitystiimin jäseniin ja heidän näkemyksiin projektista jo neuvotteluvaiheessa. Varmista myös, että kumppanilla on yrityksenä riittävän laajaa osaamista ja sen toimituskyky skaalautuu muuttuvissa tilanteissa.

Älä anna kenenkään sitoa käsiäsi. Vaadi näyttöjä siitä, millä tavoin toimittaja varmistaa ohjelmistosi riippumattoman jatkokehityksen tulevaisuudessa. Varmista, että saat haltuusi kaiken dokumentaation, lähdekoodin ja immateriaalioikeudet. Tällöin voit jatkossa viedä hankkeesi jollekulle muulle palveluntarjoajalle, mikäli et ole saamaasi palveluun tyytyväinen.

Me Cinialla pyrimme työskentelemään päivittäin näiden periaatteiden mukaisesti ja kehitämme omaa toimintaamme jatkuvasti. Parhaat lopputulokset syntyvät innostuneessa ilmapiirissä, tiiviissä yhteistyössä ja asioista rehellisesti keskustellen.

– Petri Mähönen, Liiketoimintajohtaja, Cinia Solutions –

Jaa