Blogit ja artikkelit

Millainen on hyvän IT-duunin anatomia?

Ohjelmistopalvelut 5.8.2015

Suhdanteista riippumatta osaavista asiantuntijoista on kova pula, erityisesti IT-alalla. Sen vuoksi alan yritykset ovat viime vuosina pohtineet kuumeisesti kuinka erottua työnantajana ja houkutella kokeneet konkarit ja nuoret lupaukset valitsemaan juuri kyseinen työpaikka.

Hyvän, parhaan tai ainakin muita paremman työpaikan tittelistä onkin syntynyt kova kisa suomalaisten ohjelmistoyritysten kesken. Kuten kaikissa ilmiöissä myös hyvä työpaikka –buumissa on hetkittäin havaittavissa jopa hypen ja ylikuumenemisen merkkejä. Yritykset julistavat vuorollaan sijoituksiaan erilaisissa kilpailuissa. Suuret yritykset puhuvat sisäisistä startupeista ja pienemmät painottavat ketteryyttä, tasa-arvoa (jopa esimiehetöntä ympäristöä) sekä aktiivista työyhteisöä.

Merkille pantavaa on kuitenkin se, että työsuhde-etuja tai palkitsemisasioita ei juurikaan hehkuteta. Taustalla on kenties talouden epävarmuus sekä ohjelmistoalan suhteellisen pienet katteet.

Itseäni elämän ruuhkavuosia elävänä perheenisänä tämä hieman mietityttää. Entäpä jos en halua viettää vapaa-aikaani työyhteisön parissa tai pelata biljardia tauoilla? Entäpä jos haluaisin, että työn tavoitteet ovat selkeät ja esimiehet ovat tarvittaessa antamassa tukea tekemiselle ja että yrityksen johtamiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun panostetaan päivittäisen tekemisen ja viihtyvyyden lisäksi? Voiko liian aktiivinen työyhteisö muodostua stressaavaksi ja ylimääräisiä paineita luovaksi tekijäksi arjen eri osa-alueiden tasapainottelussa?

Jokaisessa terveessä työyhteisössä on monen ikäistä henkilöstöä. Porukasta löytyy sekä keski-ikäistyviä perheellisiä että uransa alkuvaiheessa olevaa nuorempaa väkeä. Hyvä työnantaja huomioi sekä keski-ikäistyvät perheelliset että uransa alkuvaiheessa olevat nuoret työntekijät, tarjoten kullekin mahdollisuuksia omaan elämäntilanteeseensa sopivilla tavoilla.

Olemme pyrkineet rakentamaan Ciniasta perinteisessä mielessä mukavaa työyhteisöä. Meille tämä tarkoittaa muutamaa periaatetta, joita pyrimme noudattamaan:

  • Ykköstavoitteemme on palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntäen henkilöstömme vahvuuksia ja osaamisia.
  • Vapaa-aikaa kunnioitetaan. Työntekijöitä ei työajan ulkopuolella häiritä kuin poikkeustapauksessa. Myös opiskeluun suhtaudutaan positiivisesti.
  • Pyrimme tarjoamaan henkilöstölle mahdollisuuksia oppia uutta ja kehittyä oman alansa rautaisiksi asiantuntijoiksi.
  • Meininki on rento, mutta asiallinen. Jokainen saa olla oma itsensä eikä ketään katsota kieroon.
  • Työnoheiset aktiviteetit järjestetään henkilöstön mielipiteitä kuunnellen ja pyritään hakemaan kullekin yksikölle/tiimille parhaiten motivoivat tekemiset.
  • Organisaatio on matala, mutta selkeä. Ihmiset tietävät omat vastuunsa ja kenen puoleen missäkin asiassa pitää kääntyä. Omaan työhönsä voi keskittyä rauhassa, kun tietää että johdolla on varma ote ruorista ja selkeä näkemys mihin suuntaan yritystä luotsataan.

Itse olen viihtynyt yllä kuvatussa ympäristössä erinomaisesti enkä ole ajatuksineni yksin: Touko-kesäkuussa 2015 toteutetussa Fiilistutka-kyselyssä henkilöstömme vastauksissa korostui kaksi seikkaa ylitse muiden: ”Asiakas on kaiken toimintamme keskiössä” ja ”Meillä on avoin ja rehti meiniki”.

Tulokset kuvastavat vuosien aikana rakentunutta kulttuuria sekä sitä, mitä asiantuntijat arvostavat yrityksessämme kaikkein eniten. Kun perusasiat ovat kunnossa, tavoitteet ja vastuut selkeät ja yrityksen arvot kohdallaan, niin työssäkin viihdytään.

– Jukka Hornborg, Liiketoimintajohtaja, Cinia Solutions –

Jaa