23.3.2022 16:33

Siivous ja hoitotyö ovat yhteispeliä, jota teknologia tehostaa

Mitä tapahtumaketjuja käynnistyy, kun potilas kotiutetaan ja vuodepaikka vapautuu seuraavalle? Päivittäisiin rutiineihin liittyy paljon järjestelyä ja muistamista. Tieto kulkee vastuuhenkilöltä toiselle puhelimella, valkotauluilla tai joskus pelkällä tuurilla – mutta toisinkin voisi olla.

Listataan muutama esimerkki muuttujista, joita mahtuu tuon lääkärin tekemän kotiutuspäätöksen ja uuden potilaan saapumisen väliin:

  • Kuka tilaa potilaalle KELA-taksin tai muun kyydin, ja miten pitkän odottelun jälkeen auto tulee? 
  • Miten osaston hoitajat ja sihteerit saavat tiedon siitä, kun potilaspaikka todella on vapautunut?
  • Onko joku soittanut jo siivoustiimille?
  • Milloin siivooja ehtii paikalle?

Pelkästään sairaalasänkyjen logistiikka on suurissa sairaaloissa oma lukunsa. Välillä sängyt ovat kiven alla, välillä osaston käytävät ovat niitä täynnä. Enkä ole vielä edes maininnut toimenpidehuoneita ja niiden materiaalinhallintaa… Tilaukset kuormittavat työntekijöiden muistia ja puhelinrumba vie arvokasta työaikaa.

 

Viestien kuljettamisesta kohti automaatiota: Näin ohjelmistoratkaisut tukevat työtä

Hyvä puoli näissä haasteissa on se, että kyse on pohjimmiltaan simppeleistä jutuista: viestien välittämisestä paikasta toiseen. Yksinkertaisimmillaan siivoojalla on päätelaite, johon hän näpäyttää vuodepaikan siivotuksi, ja tieto päivittyy reaaliajassa hoitajien ja sihteerien näytölle. Tieto kulkee myös toiseen suuntaan.

Seuraavaksi ohjelmistoratkaisuun voi rakentaa älykkyyttä. Työjonon automatisoinnin avulla voi esimerkiksi optimoida huoneiden siivousjärjestystä. 

Eri toimialoille rakennetut IoT-sovellukset antavat osviittaa siitä, mitä mahdollisuuksia tulevaisuus tarjoaa, aina sairaalan täyttöastetta ennakoivasta analytiikasta paikannusteknologian hyödyntämiseen. Täyteen automaatioon voi olla pitkä matka, mutta jo yksinkertaiset ratkaisut vähentävät manuaalista työtä. Samalla alkaa kertyä tietoa päätöksenteon tueksi. 

Lue myös: Terveydenhuollon ohjelmistoratkaisut

 

Kartoitus auttaa löytämään parhaan ratkaisun

Tulevilla hyvinvointialueilla käytetään satoja eri IT-järjestelmiä. Uudesta ohjelmistosta ei ole apua, jos työntekijät kokevat sen turhauttavaksi ja monimutkaiseksi, ja aikaa kuluu päällekkäisten kirjausten tekoon. Onkin tärkeää selvittää ensin, voiko tiettyyn tarpeeseen, kuten sänkyjen tilaamiseen tai siivouskutsuihin, soveltaa jo olemassa olevaa teknologiaa.

Markkinoilla on valmiita järjestelmiä, jotka ratkovat ongelmia kahdesta eri näkökulmasta: toisaalta myynnissä on täsmätuotteita esimerkiksi siivouskutsuja varten, toisaalta tukitoimien digitalisaatio saatetaan sisällyttää massiivisiin toiminnanohjausprojekteihin, joiden käyttöönotto on iso kertaponnistus kaikille. 

Räätälöidyn ohjelmiston etuna on skaalautuvuus ja mahdollisuus kehittää omaa, toisiin järjestelmiin niveltyvää työkalua vaihe kerrallaan. 

Lue myös: Toiminnanohjausjärjestelmä laajenee Sydänsairaalan tarpeiden tahtiin

Mikä sitten on juuri oman organisaation tarpeisiin sopivin ja kustannustehokkain vaihtoehto – se selviää vain huolellisen kartoituksen avulla.

Toteutusvaiheessa on joka tapauksessa hyvä edetä pala kerrallaan. Neuvon asiakkaitamme lähtemään liikkeelle siitä, että jokin tukitoimintoja helpottava viestikanava olisi olemassa. Kun työntekijät ovat ottaneet sen omakseen, on aika miettiä, mikä on seuraava kehitysaskel.

tunnista ICT-kustannuset suuret ja pienet purot

 

Etsitkö kumppania kartoittamaan hyvinvointialueen järjestelmäratkaisuja? Ota yhteyttä Jukkaan, niin sovitaan tapaamisesta!

 

Lähetä viestiä Jukalle

avatar

Jukka Hornborg, Liiketoimintajohtaja, Julkishallinnon ohjelmistoratkaisut, Cinia Oy

Jukka Hornborg työskentelee Liiketoimintajohtajana Cinian ohjelmistopalveluissa ja vastaa Cinian terveydenhuolto-alueen liiketoiminnoista. Jukalla on pitkä kokemus asiakaslähtöisestä ohjelmistopalveluliiketoiminnasta ja viime vuodet hän on ollut vahvasti mukana soveltamassa tätä lähestymistä terveydenhuollon digitalisaatioon.