<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=444991906801021&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7.4.2020 16:32

Koodia pohjoisesta

Cinialaiselle Jarkko Jäsbergille etätyö on ollut arkea jo pitkään. Jarkko työskentelee Senior Software Developerina back end -kehityksen parissa Cinian Jyväskylän toimipisteellä. Vaikka virallisesti toimipisteenä on Jyväskylä, Jarkon koti on kuitenkin pohjoisessa, Äkäslompolossa. Projekti, jossa Jarkko työskentelee, on kansainvälinen ja siksi kehitystyö on paikasta riippumatonta. Tässä jutussa Jarkko kertoo, mikä on vienyt miehen pohjoiseen, miten työnteko jyväskyläläisiin projekteihin onnistuu ja miten työnantaja tukee tilannetta.

Mikä sinut on vienyt pohjoiseen? Mikä pohjoisessa on parasta?

Minut ovat vieneet pohjoiseen pääasiassa harrastukseni sekä luonto. Liikun vapaa-ajalla paljon luonnossa, sillä harrastan valokuvausta, maastopyöräilyä, laskettelua ja vaeltamista. Aikaisemmin vietin kaikki lomani Lapissa tuntureilla tai Norjassa vuorilla. Ongelmallista oli kuitenkin se, että Keski-Suomesta tulee helposti matkaa yli 3000 kilometriä, jos käy esimerkiksi laskemassa vuorilla Pohjois-Norjassa. Siksi halusin päästä lähemmäksi asioita, jotka ovat minulle tärkeitä.

Pohjoisessa parasta on puhdas luonto, joka tarjoaa kattavat mahdollisuudet harrastuksilleni. Tänä kesänä minulla on tavoitteena hankkia kajakki ja opetella melomaan. Valokuvauksen kannalta mielestäni parasta aikaa Lapissa on kaamos. Kaamoksen aikana aurinko käy lähellä horisonttia ja täyttää taivaan mahtavilla väreillään. Yöllä sen sijaan taivaalla loimuavat revontulet.

Jarkko hiihtää kuva Milla Heikkinen

Jarkko Jäsberg hiihtämässä tunturissa. Kuva: Milla Heikkinen

 

Miten olet järjestänyt työolosi kotitoimistolle?

Oma työni ei vaadi kovin paljoa erikoisjärjestelyjä. Välttämättömiä tarvikkeita ovat hyvä selkänojallinen tuoli sekä työpöytä, jolle saa mahtumaan tarvittavat työvälineet. Työpaikan puolesta minulla on kotona tehokas kannettava tietokone ja pari näyttöä. Lisäksi kotona minulla on käytössäni Netplazan 200 Mbit valokuituliittymä. Sen avulla hoituu helposti kaikki työasiat, jotka vaativat nopeaa verkkoyhteyttä.

Yksi etätyön parhaista puolista ohjelmistokehityshommia ajatellen on työrauha. Keskittymistä vaativassa tehtävissä avotoimistossa tulee päivän aikana paljon keskeytyksiä, joita taas kotona työskennellessä minulle ei tule ollenkaan.

Auringonlasku kuva Jarkko Jäsberg

Kuva: Jarkko Jäsberg

 

Mitkä asiat ovat aiheuttaneet haasteita?

Tietynlaisia haasteita aiheuttaa etätöiden teossa työ- ja vapaa-ajan erottelu. Ne täytyy osata pitää erillään toisistaan. Helposti työpäivät venyvät pitkiksi, jos joku ongelma ei meinaa ratketa ja silloin vaan pitää osata lopettaa ajoissa. Sen sijaan vapaa-aikana on paljon mukavaa tekemistä tuntureilla, mutta työt on kuitenkin hoidettava ensin ja sitten vasta mennään harrastusten pariin.

Jarkko tunturissa kuva Jarkko Jäsberg

Kuva: Jarkko Jäsberg

 

Miten asiat on sovittu työnantajan kanssa ja kuinka usein käyt Jyväskylässä?

Työnantajan kanssa on tehty erillinen etätyösopimus, jossa on sovittu yksityiskohdat etätyöhön liittyen. Käyn Jyväskylässä toimistolla aina kun siihen on tarve, mutta käytännössä töiden puolesta minulla ei ole kovinkaan usein ollut tarvetta tulla toimistolle. Olen käynyt Keski-Suomessa noin kolmen kuukauden välein. Tällöin olen käynyt esimerkiksi koulutuksissa ja työpaikan tilaisuuksissa. Tällöin olen aina vähintään viikon Jyväskylän toimistolla, koska jo pelkästään matkoihin kuluu pari päivää.

Millaisia vinkkejä sinulla on antaa etätyöhön liittyen?

Kannattaa erottaa työ- ja vapaa-aika selkeästi toisistaan. Kun tekee etätöitä ja on liukuvat työajat, niin pitää olla molempiin suuntiin joustava. Aina pitää olla asiakkaiden tavoitettavissa työaikana, mutta myös oman vapaa-ajan suunnittelu on helpompaa.

Jarkko ja vesiputous kuva Jarkko JäsbergKuva: Jarkko Jäsberg

Entä miksi kannattaa matkustaa Lappiin?

Lappiin kannattaa tulla aina kun se on mahdollista. Mielestäni kaamos on ehdottomasti parasta aikaa Lapissa, vaikka moni luuleekin, että silloin on vain pimeää. Lapissa on paljon tekemistä kaikille, mutta parasta on kiivetä tunturin huipulle katselemaan maisemia ja revontulia.

avatar

Jarkko Jäsberg

Senior Software Developer Jarkko Jäsberg työskentelee back end -kehityksen parissa. Uraa Cinialla on takana jo yli 1o vuoden ajalta. Jarkko harrastaa luonnossa liikkumista vaeltaen, lasketellen sekä maastopyöräillen. Lisäksi valokuvaus on Jarkon intohimo. Lisää Jarkon huikeita valokuvia löydät seuraamalla hänen Instagram-tiliään sekä kotisivuaan osoitteesta http://jarkkojasberg.com/.

Related posts