20.3.2023 18:01

Ohjelmistohankkeissa pitäisi keskittyä arvon tuottamiseen

Kokenut ohjelmistoasiantuntija Niklas Collin aloitti työt Cinialla joulukuussa 2022. Johtavan konsultin roolissa yhdistyvät ratkaisuarkkitehtuuri, työtapojen kehittäminen sekä ymmärrys asiakkaiden tavoitteista. 

“Raaka koodaus on aina kiinnostanut minua. Siitä saa varmat kicksit, kun löytää elegantin ja skaalautuvan ratkaisun erittäin hankalaan tekniseen ongelmaan. Mutta kun tällä alalla on työskennellyt jo vuosia, on ymmärtänyt entistä selkeämmin, mikä ohjelmistokehityksessä on oikeasti tärkeintä”, Collin aloittaa.

“Asiakkaiden liiketoimintaan ja tiimin hyvinvointiin vaikuttavat asiat ovat niitä, jotka ratkaisevat onnistumisen. Joskus kyse on teknologioiden valinnasta, joskus tarvitaan asiakkaan prosessien muuttamista – tai mitä tahansa näiden väliltä. Tärkeintä on pitää alusta asti mielessä end game: miten me teknisinä asiantuntijoina voimme maksimoida sitä hyötyä, jonka ohjelmistoratkaisu tuo? Tämän tason ongelmiin on myöhäistä puuttua, jos ne huomataan vasta koodarin pöydällä.”

 

Merkitykselliset hankkeet kiinnostavat

Uudessa roolissaan Collin on mukana vaikuttamassa ohjelmistohankkeiden onnistumiseen monesta näkökulmasta: “Etsin asiakkaiden kanssa neuvonta- ja innovointivaiheen ratkaisuja, tuen kehitystiimejä projektien käynnistämisessä, avustan johtoamme teknisen tason strategia-asioissa ja pidän talon sisäisiä koulutuksia – noin esimerkiksi. Teen myös tiivistä yhteistyötä tuotannon kehityspäällikön kanssa.”

Collin on paluumuuttaja, joka aloitteli ohjelmistoarkkitehdin uraa Ciniaa edeltäneellä Kilosoftilla. Noin kymmenen muualla vietetyn vuoden aikana matkaan on tarttunut näkemystä mm. esihenkilötehtävistä, tekoälyn hyödyntämisestä softakehityksessä sekä vähemmän yleisestä Clojure-ohjelmointikielestä. Mitä uutta nykyinen työpaikka tuo osaamispakkiin?

“Cinia tekee nykyisin paljon turvaluokiteltuja hankkeita. Se on erityisen kiinnostava, itselleni melko uusi aihealue. Kriittisten järjestelmien kehittämiseen liittyy paljon huomioitavia reunaehtoja. Ylipäänsä täällä on keskivertoa parempi mahdollisuus päästä tekemään merkityksellisen tuntuista työtä. Kun koodi vaikuttaa yhteiskunnan rattaiden pyörittämiseen, terveyteen tai turvallisuuteen, koko tiimin on helppoa ymmärtää se lisäarvo, jota ollaan rakentamassa.”

“Tykkään myös siitä, että voin työskennellä toimistolla. Helsingin Ilmala on yksi pääkaupunkiseudun kätevimpiä sijainteja. Vaikka moni viihtyykin edelleen etätöissä, täältä löytyy joka päivä työkavereita, joiden kanssa jutella. Se luo yhteisöllisyyttä ja ymmärrystä siitä, mitä firmassa tapahtuu yli projektirajojen.”

 

“Erilaisia osaamispolkuja pitää tukea”

Collin haastaa ajatusta siitä, että kaikki ohjelmistoammattilaiset haluaisivat syventyä jonkin aiheen erikoisosaajiksi. Se sopii monille ihmisille monissa työuran vaiheissa. Toiset kuitenkin tahtovat laventaa osaamistaan ja konsultoida useita eri projekteja. Kaikissa ohjelmistotaloissa ei vielä ole löydetty keinoja tukea tällaista horisontaalista urakehitystä.

“Itsekin hengitin koodausta vielä 10 vuotta sitten, mutta erilaisten projektien ja kokemusten myötä ajattelutapani muuttui. Monenlaisia polkuja pitää tukea. Lead Developeriksi kasvaminen ei voi olla devaajalle ainoa reitti kehittyä, tai osa tekijöistä vaihtaa maisemaa.”

Cinialla osaamispolkujen kehittämistyö on kiinnostavassa vaiheessa, Collin kommentoi: “Ylipäänsä se, että tätä osaamispolkutyötä tehdään, on superhyvä juttu. Se on merkki siitä, että ongelmat on tunnistettu.”

 

Tietojärjestelmän ainoa merkitys syntyy sen luomasta lisäarvosta

Palataan vielä onnistuneisiin ohjelmistohankkeisiin. Millaista osaamista ja tiimityötä niihin vaaditaan?

Ei saa olla vain Product Ownerin vastuulla nostaa liiketoiminnan näkökulmia pöydälle, vaan tavoitellun lopputuloksen pitäisi ohjata kaikkea tekemistä, Collin painottaa: 

“Liian usein tekeminen menee tällä alalla siihen, että joku pyytää ylhäältä käsin toteuttamaan tietyn asian, ja se tehdään. Kukaan ei missään vaiheessa kyseenalaista, onko tekemisessä järkeä. Arvontuotto on kuitenkin kaiken a ja o – ilman sitä tietojärjestelmällä ei ole mitään merkitystä.”

Kyse on luottamuksen ja kumppanuuden luomisesta asiakkaan ja kehittäjien välille. Etenkin uuden hankkeen alkumetreillä tarvitaan teknisen osaamisen ja asiakkaan johtoportaan toiveiden yhteen punomista – ja siihen kekoon Collin kantaa mielellään oman kortensa.

Lue myös:

“Kokemus alkoi kasvaa kohisten” – kohti monipuolisempaa ohjelmistokehittäjän työtä

Miksi jokainen kehitystiimi tarvitsee myös junioreita? Viisi hyvää syytä

Omannäköinen ura Cinialla: Näin kaksi koodaria on rakentanut polkuaan

avatar

Cinia Oy

Cinia tarjoaa turvallisia korkean käytettävyyden tietoverkko-, kyberturvallisuus- ja ohjelmistoratkaisuja.