Nivalan kuitu syntyi valokuituverkon tarpeesta

Nivalan kaupungin tytäryhtiö Nivalan Vesihuolto perusti marraskuussa 2018 Nivala Kuitu Oy:n. Kaikki sai alkunsa valtuustoaloitteesta, ja Cinia on ollut alusta lähtien mukana toteuttamassa hanketta.

"Paikkakunnalle haluttiin paremmat internetyhteydet. Silloiset yhteydet koettiin huonoiksi ja tv-signaalikin oli heikohko", kertoo Nivalan Kuitu Oy:n toimitusjohtaja Olli Jokinen.

Nivalan kaupunki päätti pohdinnan jälkeen, että valokuituverkon tekee jokin muu taho kuin peruskunta. Luonnolliseksi valinnaksi tuli Nivalan Vesihuolto, koska valokuitu on verrattavissa nykyisin täysin muuhun tontille tehtävään infraan. Jokainen kiinteistö tarvitsee vesiliittymän, ja tulevaisuudessa myös valokuitu toivottavasti on yhtä automaattinen valinta kiinteistöihin kuin vesi ja sähkö.

Jo ennen tytäryhtiön perustamista Nivalan kaupunki oli yhteyksissä Ciniaan.

"Olimme tutkineet lähistöllä tehtyjä valokuituhankkeita ja valitsimme sen perusteella Cinian", Jokinen kertoo hankkeen alkuvaiheista.

Tytäryhtiön perustamisen jälkeen lähetettiin tukihakemus Viestintävirastoon. Kuituverkkosuunnitelma tuli Cinialta, ja yhtiö auttoi myös tytäryhtiön perustamisessa.

Nivalan Kuidulla ei ole omaa henkilöstöä vaan kaikki palvelut on hankittu Cinian kautta. Toimitusjohtaja Olli Jokinen toimii myös Nivalan Vesihuollon toimitusjohtajana.


Kun tällä aikataululla edettiin, Cinia oli verraton ja välttämätön apu, kun aloitettiin toiminta ihan uudella toimialalla. Voi sanoa, että tämä on ollut aidosti Avaimet käteen -hanke, toteaa Jokinen yhteystyöstä.


Cinian kautta kilpailutettiin urakoitsija, suoritettiin valvonta ja tehtiin rakentamisaikainen laskutus. Olli Jokinen nostaa mukana olleista ihmisistä Jouni Vaaran, joka on ollut todella arvokas henkilö rakentamishankkeen projektipäällikkönä. Cinia perusti lisäksi rakennusprojektin ajaksi Nivalaan projektitoimiston, josta hanketta operoitiin.

Valokuituverkko saatiin valmiiksi joulukuun 2020 lopussa. Kesään 2021 mennessä koko projekti oli valmis luovutukseen ja loppukatselmukseen. Cinia tuottaa jatkossakin Nivalan Kuidulle laajakaistapalvelut, asiakaspalvelun, kuituverkkotuen ja laskutuspalvelut.

Lähtisin uudestaan tekemään samanlaista projektia Cinian kanssa. On ollut Nivalan kunnan etu, että olemme pystyneet toimimaan kevyellä organisaatiolla, Jokinen kertoo yhteistyöstä.

Lisää valokuituverkkohankkeista löydät kuitupalvelu.fi sivultamme.