Skip to main content
Takaisin

Loimuan lämmöntuotanto on kiinni toimintavarmoista tietoverkoista

Loimuan lämmöntuotanto on kiinni toimintavarmoista tietoverkoista

 

Loimua tuottaa, myy ja jakelee kaukolämpöä asiakkailleen yli kymmenellä eri paikkakunnalla Suomessa. Energiayhtiö ohjaa lämpölaitosten tuotantoa keskitetystä valvomosta käsin, joten tietoverkkoyhteyksien on toimittava takuuvarmasti kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Datan ja bittien liikkuminen on turvattava, jotta Loimuan asiakkaat voivat nukkua yönsä huolettomasti kovimmillakin pakkasilla.


Varmennetut tietoverkkoratkaisut sijainnista riippumatta

Cinian ja Loimuan yhteistyö alkoi kaukokäyttöverkon langattoman tietoliikenneverkon suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta jo vuonna 2016. Alusta alkaen se kattoi lämpöverkon ohjaukseen tarvittavien tietoliikennelaitteiden ylläpidon, valvonnan ja huollon. 

“Käynnistimme silloin suurta muutosprojektia yhtiön kriittisessä infrastruktuurissa. Valitsimme kumppanin, jolla oli tarjota juuri meidän tarpeisiimme soveltuvin ja tietoturvallisin ratkaisu. Vuosien aikana yhteistyö on koko ajan laajentunut ja saanut uusia muotoja”, kertoo Loimuan tietohallintopäällikkö Kimmo Keronen. 

Maantieteellisesti laaja toiminta-alue asettaa haasteensa. Osa Loimuan lämmöntuotantolaitoksista sijaitsee valokuituyhteyksien äärellä kaupunkien keskustoissa. Joidenkin laitosten sijainti puolestaan edellyttää, että tietoverkkoyhteydet on rakennettava vaihtoehtoisin tavoin. Vaikka laitos sijaitsisi syrjässä, yhteydet lämpökattiloiden ja keskusvalvomon välillä eivät saa katketa syysmyrskyihin tai ulkopuolisiin hyökkäysyrityksiin. 

“Asiantuntijoillamme on pitkä kokemus ja laaja ymmärrys useista langattomista teknologioista, kuten matkapuhelinverkoista ja mikroaaltolinkeistä. Kokonaisuudesta saadaan toimintavarma, kun varayhteydet täydentävät pääyhteyksiä. Rakennamme kriittisten ympäristöjen OT- ja IoT-verkkoratkaisut aina yksilöllisesti asiakkaan kanssa keskustellen”, sanoo myyntipäällikkö Joni Himanen Cinialta. 

 

Vaivaton palvelukonsepti ratkaisi kameravalvonnan haasteet

Kameravalvonta on yksi esimerkki Cinian Loimualle tuottamista ratkaisuista. Kamerat välittävät energiayhtiön keskusvalvomoon reaaliaikaista kuvaa tuotantoprosesseista ja voimalaitos-alueista. Aiemmin laitteiden hankinta ja ylläpito oli hajallaan usean eri toimijan vastuulla ja tietojen säilytys aiheutti harmaita hiuksia. Keronen kertoo, että kokonaisuutta oli haastavaa koordinoida.

Cinia tarjoutui ottamaan vastuulleen kameravalvonnan kokonaisuuden, laitteistoista ja tiedonsiirrosta aina kameratallenteiden tietoturvalliseen pilvisäilytykseen. 

“Saimme kokonaisratkaisun siihen, miten kameravalvonnan dataa säilytetään ja hallinnoidaan. Selkeän palvelukonseptin myötä pystymme etenemään askel askeleelta kohti tilannetta, jossa myös yhtenäiset laitteistot ja kameroiden tietoliikenne tulevat meille Cinialta. Tietoturva vahvistuu ja päivittäinen operointi helpottuu, kun saamme nopeaa palvelua yhdeltä luukulta.”

 

Lämpöluotsi Valvomo auttaa kiinteistöjä tehostamaan energiankäyttöään

Lämpöluotsi Valvomo-palvelu on Loimualle uusi, kasvava liiketoiminta-alue. Se tuo lämmitykseen liittyvät valvomo-, käyttö- sekä kunnossapitoratkaisut vaivattomasti kiinteistöjen, kuten taloyhtiöiden, sekä teollisuuden saataville. 

Lämpöluotsi tarjoaa lämmittäjille rahanarvoista tietoa oman kiinteistön lämmönkulutuslukemista. Cinia puolestaan huolehtii siitä, että tietoliikenne kiinteistön ja Lämpöluotsi-valvomopalvelun välillä toimii.

“Tehtävä ei ole ihan yksinkertainen, sillä jokaisessa kiinteistökohteessa on hieman omanlaisensa laitteistot ja järjestelmät käytössä”, Loimuan Kimmo Keronen sanoo, ja jatkaa:

“Cinian asiantuntijat ovat tässäkin ymmärtäneet liiketoimintaamme konseptitasolla. Ratkaisumme poikkeaa varmasti muiden yhtiöiden vastaavista malleista. Aika paljon penkkiä on kulutettu, kun olemme yhdessä miettineet, mikä toimii juuri meille.”

“Legacy-järjestelmien yhdistäminen tietoliikenteeseen on meidän vahvuutemme”, Cinian Joni Himanen vahvistaa. “Ulotumme lähemmäs datan lähdettä sen sijaan, että olisimme ainoastaan IoT-putkimiehiä. Lämpöluotsi Valvomon kaltaisessa kokonaisuudessa on hyötyä siitä, jos tietoverkkoasiantuntija hallitsee automaatioprotokollat, tuntee sensoritoimittajia ja osaa yhdistää eri verkkotekniikat siten, että tieto liikkuu kiinteistöistä pilveen.”

“Taustalla on ollut aito halu ratkaista meidän ongelmiamme”, Keronen kiittää. “Me taas olemme nähneet, että Cinialla on erityislaatuista asiantuntemusta ja siihen soveltuvia laitteistoratkaisuja. Niiden avulla olemme voineet rakentaa suunnitelmista totta.”

 

“On iso juttu, että saamme yhdeltä toimittajalta kaiken tarvittavan”

Loimualla on osaava it-tiimi, jonka kaistaa Cinian tietoverkkoasiantuntijat laajentavat. “Yhteistyössä ei ole palvelijan ja palveltavan asetelmaa, vaan kommunikoimme kuin olisimme yhtä joukkoa. Silloin voimme myös haastaa rohkeasti, jotta löydämme parhaat tavat ongelmien ratkaisuun”, Joni Himanen kuvailee. 

“On iso juttu, että saamme yhdeltä toimittajalta kaiken tarvittavan, eli osaamisen lisäksi myös laitteistot ja toteutukset”, Kimmo Keronen sanoo. Hän on tyytyväinen myös siihen, että ratkaisujen ympärille on tarjottu luotettavat ja vakaat jatkuvat palvelut. “Se tekee kokonaisuuden hallinnasta meille helppoa.” 

Tiivis yhdessä kehittäminen on laajentunut vuosi vuodelta. Malli on osoittautunut kustannustehokkaaksi: energiayhtiö on pystynyt jopa pienentämään suhteellisia tietoliikennekustannuksiaan aiempaan verrattuna. 

“Tällä toimialalla arvostetaan pitkäaikaisia kumppanuuksia. Meille Cinia on ollut sellaisten joukossa yksi pitkäaikaisimpia ja onnistuneimpia”, Keronen kiittää. “Kokonaisuus on malliesimerkki siitä, millaista toivoisi kaikkien toimittajien kanssa tehtävän yhteistyön olevan.”

 

Tutustu palveluihin:

Kriittiset tietoverkot ja IoT-ratkaisut 

Sinua voisi kiinnostaa