Skip to main content
Takaisin

Rauman Energia suunnittelee valokuituverkon tulevaisuutta yhteistyössä Cinian kanssa

Rauman Energia tekee tulevaisuuden suunnitelmat yhteistyössä Cinian kanssa.

Rauman Energia on rakentanut tietoliikenneinfraa omaan käyttöön jo 1980-luvulta asti. Kuparikaapelit vaihdettiin valokuituun vuosituhannen vaihteessa. Kuitua myytiin eteenpäin yritysten, operaattoreiden ja kaupungin käyttöön. Cinia auttaa tulevaisuuden suunnitelmien rakentamisessa. 

Yhtiö halusi saada myös valokuituverkon kuluttajien käyttöön: Rauman Energian tahto on, että raumalaisten tulevaisuuden tarpeet, myös tietoliikenteen saralla ovat turvatut. Yhteistyökumppania etsittiin muutaman vuoden ajan, ja lopulta palveluntarjoajaksi löytyi Cinia.

"Cinialla on valmis palvelukonsepti energiayhtiöiden käyttöön. Olemme tyytyväisiä yhteistyöhön ja sen tuomiin tulevaisuuden näkymiin. Saamme kaikki palvelut samalta luukulta", Rauman Energian myyntipäällikkö Sami Nylund kertoo.


Maakaapeloinnin yhteydessä myös valokuitu mukaan

Energiayhtiöt korvaavat sähköverkon ilmajohtoja maakaapelilla ympäri Suomen parantaakseen verkon säävarmuutta. Maakaapelointi on todettu olevan paras vaihtoehto. On myös järkevää ja kustannustehokasta yhdellä kaivamisella asentaa kaikki tarvittavat kaapelit eli laittaa mukaan myös valokuitu.

Cinia on tehnyt ennenkin vastaavia projekteja muiden energiayhtiöiden kanssa. Rauman Energian Sami Nylundin mukaan muidenkin sähköyhtiöiden kannattaa vakavasti harkita yhteisrakentamista.

"Valokuitu on toimintavarmin ja pitkäikäisin tapa toteuttaa tietoliikenne yhteyksiä", hän toteaa ja kertoo myös itse olevansa erittäin tyytyväinen valokuituyhteyden käyttäjä.


Verkon tulevaisuuden kehitys Cinian kanssa yhteistyössä

Cinia tuottaa tiedonsiirtopalvelun, laitetoimitukset, verkon teknisen tuen ja valvonnan sekä teknisen asiakaspalvelun loppuasiakkaille. Tässä konseptissa myynnin, laskutuksen, tiedottamisen ja muun asiakaspalvelun hoitaa energiayhtiö itse.

Rauman Energian valokuitutuotteen nimi, Sukkela, löytyi nimikilpailun tuloksena. Raumalaiset innostuivat ehdottamaan satoja nimiä. Tarjolla on tällä hetkellä kaksi Sukkela-tuotetta: 200M/200M ja 1000M/1000M.

"Kehitämme koko ajan verkkoamme, ja olemme mukana eturintamassa ottamassa uusimmat tekniikat käyttöön. Tulevaisuuden suunnitelmat syntyvät yhdessä Cinian kanssa", Nylund kertoo nykyhetken tilanteesta.

Huhtikuussa 2021 Rauman Energia otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön XGS-PON-teknologialla toteutetut valokuituliittymät, joiden potentiaali kuluttajaliittymissäkin on jopa 10 Gigaa. Edelläkävijyyteen lähdettiin Cinian toimittaman teknologiaratkaisun turvin.

Kuva: Rauman Energia / Elmeri Elo

Tutustu Cinian kuitupalveluihin

Sinua voisi kiinnostaa