Maatalouden digitalisaatio

Cinia digitalisoi maatalouden arvoketjuja

Maatalouden digitalisaatio on edennyt muiden toimialojen tavoin aluksi yksittäisiä sovelluksia ja järjestelmiä synnyttäen. Sen jälkeen on ymmärretty, että hyödyntämällä dataa useiden toimijoiden kesken datan merkitys liiketoiminnalle kasvaa. Edessä häämöttää alustatalouden aika, jossa maatalouteen syntyy integraatioiden kautta ekosysteemejä, joissa kunkin toimijan liiketoiminta nojaa ekosysteemin muihin jäseniin ja data on arvokasta kauppatavaraa.

Cinia panostaa vahvasti maatalouden digitalisaatioon ja on kehittänyt toimialan yrityksille ja organisaatioille lukuisia sähköisiä palveluja ja sovelluksia. Ymmärrämme maatalousyrittäjien turhautumisen vanhanaikaisiin tietojärjestelmiin, jotka eivät keskustele keskenään ja pakottavat samojen tietojen toistuvaan syöttämiseen. Päämäärämme on, että saadakseen kokonaiskuvan liiketoiminnastaan yrittäjien ei enää tulevaisuudessa tarvitse turvautua taulukkolaskentaohjelmiin ja ruutuvihkoon.

Maatalouden digitaalinen liiketoimintaekosysteemi

Ratkaisuksi nykyisiin haasteisiin Cinia on kehittäyt kaikille toimijoille avoimen maatalouden digitaalisen liiketoimintaekosysteemin. Cinia ValueNet -ekosysteemiin liittymällä toimijat maanviljelijöistä laitevalmistajiin ja elintarviketuottajista tukkukauppaan voivat luoda digitaalisia arvoketjuja ja ruokkia niiden kasvua tuottamalla kukin informaatiota omasta toiminnastaan.

Tiedon välittämistä maatalouden arvoketjun toimijoiden välillä on tehty toki aikaisemminkin. Tähän asti se on vaatinut lukuisten eri järjestelmien toisiinsa integrointia yksitellen, mikä on sekä hidasta että kallista.

Digitaaliset arvoverkot ja ekosysteemit tarjoavat uusia mahdollisuuksia kehittää palveluja, parantaa tuottavuutta sekä kustannustehokkuutta. Lue lisää blogista mitä tämä tarkoittaa maatalouden eri toimijoille.

Cinian rakentamaan maatalouden digitaaliseen ValueNet-liiketoimintaekosysteemiin liittymiseksi tarvitaan vain yksi integraatio jokaiselta mukaan liittyvältä toimijalta. Tämän jälkeen digitaalinen liiketoimintaekosysteemi huolehtii tiedon välittämisestä tehokkaasti ja tietoturvallisesti.

Ekosysteemissä kaikki toimijat ovat tasavertaisia. Siihen liittyneet yritykset päättävät itse kumppaninsa, luovat tekniseen ekosysteemiin perustuvia ”liiketoimintaryppäitä” ja sopivat millaista dataan perustuvaa liiketoimintaa haluavat yhdessä rakentaa.

Kaikille avoin, tasapuolinen ja turvallinen

Lähtökohtana Cinia ValueNet -liiketoimintaekosysteemin rakentamiselle oli tavoite yhdistää jo olemassa olevat digitaaliset palvelut toisiinsa käytetystä teknologiasta tai standardista riippumatta. Digitaaliselle liiketoimintaekosysteemille on asetettu myös erittäin korkeat vaatimukset neutraliteetin, puolueettomuuden ja tietoturvan osalta.

Datan hallinta, omistajuus ja suojaaminen
  • ValueNet-ekosysteemin kautta välitetty data on vain käyttäjien hyväksymien tahojen hyödynnettävissä.
  • Kaikki palvelussa liikkuva käyttäjien data salataan.
  • Dataa ei tallenneta eikä varastoida ekosysteemiin – tietoa vaihdetaan reaaliaikaisesti ekosysteemissä mukana olevien toimijoiden valtuutettujen palveluiden välillä.
  • Digitaalinen liiketoimintaekosysteemi on rakennettu täyttämään korkeat tietoturvavaatimukset.

 

 

Cinian rooli ValueNet-liiketoimintaekosysteemissä
  • Cinian toimii ekosysteemialustan aktiivisena kehittäjänä ja luotettavana operaattorina. Cinia on maatalouden toimijoihin nähden neutraali ja puolueeton kumppani.
  • Cinia varmistaa, että ekosysteemiin liittyminen Cinian integraatiomodulin avulla on helppoa ja kustannustehokasta. Avustamme tarvittaessa integraatioiden toteuttamisessa.
  • Cinia tarjoaa ekosysteemialustan modernista, turvallisesta suomalaisesta Cinia Lioncloud -pilvipalvelusta. Varmistamme ekosysteemialustan toiminnan kaikissa olosuhteissa. Tarjoamme mukaan liittyville toimijoille myös kattavia verkko- ja tietoliikenneratkaisuja (tarvittaessa suorat yhteydet julkisen internetin ulkopuolella).

Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää maatalouden arvoketjukonseptista tai jo toimialalla toteutetuista digitalisaatiohankkeista ja mitä ne mahdollistavat sinun toiminnallesi, olethan yhteydessä meihin. 

Ota yhteyttä

Jyrki Hyyrönmäki
Business Development Manager, Ohjelmistoratkaisut
+358 40 590 2905
rghavzv.fhxhavzv@pvavn.sv